Sanering vs. flyttstädning: Vad är skillnaden?

Sanering vs. flyttstädning: Vad är skillnaden?

Sanering vs. flyttstädning: Vad är skillnaden?

Publicerad: 16/10

När det är dags att flytta är det lätt att förväxla flyttstädning och sanering, men de två tjänsterna är faktiskt väldigt olika. Att förstå skillnaden kan spara både tid och pengar, och se till att rätt insatser görs beroende på bostadens skick. I denna artikel går vi igenom vad som skiljer en vanlig flyttstädning från en sanering, och när man behöver anlita en professionell saneringsfirma.
.

Vad innebär en flyttstädning?

En flyttstädning är en grundlig rengöring av hela bostaden efter att du flyttat ut. Målet med flyttstädning är att lämna hemmet i ett skick som godkänns av hyresvärdar eller nya ägare. Det innebär en omfattande städning som inkluderar allt från dammsugning och torkning av ytor till rengöring av fönster, köksutrustning och badrum. Med andra ord tar man hand om all vanlig smuts som samlats under boendetiden.

Flyttstädningen ska vara så pass noggrann att det inte lämnas några synliga spår av smuts, vilket ofta kräver att man följer en detaljerad checklista. Flyttstädning kan antingen utföras av bostadsinnehavaren själv eller av en professionell städfirma. När du väljer att anlita en firma, som exempelvis Carina Städ & Flytt, kan du känna dig trygg i att allt utförs korrekt och enligt standard.
.

Vad är sanering?

Sanering å andra sidan är en mer omfattande och specialiserad process som kräver att man hanterar farliga eller svåra förhållanden. Det kan handla om att rensa bort mögel, stark nikotindoft efter långvarig rökning, eller att avlägsna andra typer av föroreningar. Sanering kan även omfatta rengöring efter djur, som katt- eller hundhår som spridit allergener eller starka lukter.

Till skillnad från flyttstädning kräver sanering ofta särskild utrustning och kunskap, och kan innebära större åtgärder för att återställa bostaden till ett hälsosamt och beboeligt skick. Eftersom sanering är mer komplex tar det vanligtvis längre tid och är dyrare än en vanlig flyttstädning.
.

När behöver du sanering istället för flyttstädning?

Behovet av sanering uppstår när bostaden har utsatts för något som vanliga rengöringsmetoder inte kan hantera. Här är några exempel på när sanering kan vara nödvändig:

  • Rökning inomhus: Nikotin kan tränga in i väggar, golv och möbler och lämna en svårborttagen lukt.
  • Husdjur: Om djur har orsakat allergiska problem, håransamlingar eller starka lukter som vanligt städning inte kan få bort.
  • Mögel och fukt: Vid fuktskador där mögel börjat växa är det viktigt att sanera för att undvika hälsorisker.
  • Extrem smuts: Om bostaden har försummats under en längre tid och är kraftigt nedsmutsad, till exempel vid samlarbeteende eller grov vanvård.
    .
Sammanfattning:

Medan en flyttstädning handlar om att rengöra bostaden grundligt inför nästa boende, kräver sanering specifika insatser för att hantera mer allvarliga och svårhanterliga problem. Om din bostad är i normalt skick räcker det oftast med en noggrant utförd flyttstädning, men i mer extrema fall kan sanering vara nödvändigt. Var noga med att informera städföretaget om bostadens skick, så kan de bedöma om det krävs sanering och ge en korrekt prisuppgift.

Behöver du hjälp med flyttstädning eller sanering? Ta kontakt med Carina Städ & Flytt, som erbjuder både städning och specialtjänster för att lämna ditt hem i bästa möjliga skick!

Se alla nyheter »

Hitta flyttstädare i hela Sverige

Hitta städare i din stad och boka flyttstädning i listan nedan. Med Svensk Flyttstäd kan du hitta lokala, professionella städare i hela landet. Finns din stad inte med i listan nedan? Skicka oss gärna en förfrågan, så skall vi se om vi kan lösa det. Kontakta oss här »

Svensk Flyttstäd - Flyttstädning i hela Sverige!